Newsletter

JOGURT L+ Bakterie Jogurtowe Probiotyk dr Kempisty

  • promocja
Dostępność: duża ilość
Cena: 26,80 zł 29,00 zł 26.80
quantity szt.
Zyskujesz 26 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Inny
Kod produktu: 5905279349001
Pin It

Opis

Jogurt L+ bakterie do namnażania , oryginalna saszetka Kempisty

Produkt przechowywany w warunkach chłodniczych.

Zawiera kultury bakterii:

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

Lactobacillus acidophilus

Bifidobacterium lactis

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Oprócz tego, ze jogurt L + ma korzystne działanie na przewód pokarmowy. Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm. Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i innymi dodatkami.

Zalety jogurtu L +

Zawiera bogactwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych: witaminy m.i.n. A, C, witaminy z grupy B : B1, B2,B5 (kwas pantotenowy), B6, B12 , PP, kwas foliowy, witaminy D, E, H, K, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i aminokwasy. Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).

Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje spożywanie codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance kefiru.

Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.

Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT.

Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°

Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.

Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

Unikamy wstrząsania naczyniem!

Uwaga!

Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin!

Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

UWAGA: W okresie letnim paczki z bakteriami wysyłane są od poniedziałku do czwartku.


Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Producent:
SunAndFood
49-300 Brzeg
ul. Towarowa 10

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Bestsellery
Ajurwedyjska pasta do zębów Neem 100g DABUR
Ajurwedyjska pasta do zębów Neem 100g DABUR
11,99 zł 9,40 zł
szt.
Ałun kryształ naturalny antyperspirant 120g DEO
Ałun kryształ naturalny antyperspirant 120g DEO
9,99 zł 6,90 zł
szt.
Ałun kryształ naturalny antyperspirant 60g DEO
Ałun kryształ naturalny antyperspirant 60g DEO
8,99 zł 6,90 zł
szt.
Caprylic Acid (Kwas kaprylowy) 600mg 60kaps. SWANSON
Caprylic Acid (Kwas kaprylowy) 600mg 60kaps. SWANSON
21,99 zł 17,90 zł
szt.
Cukier waniliowy BIO 20g AMYLON
Cukier waniliowy BIO 20g AMYLON
3,00 zł
szt.
Czarne mydło Savon Noir z Maroko 200g BEAUTE MARRAKECH
Czarne mydło Savon Noir z Maroko 200g BEAUTE MARRAKECH
17,99 zł 13,90 zł
szt.
Dynia pestka łuszczona POLSKA 1kg TARGROCH
Dynia pestka łuszczona POLSKA 1kg TARGROCH
26,90 zł 16,90 zł
szt.
Erytrytol 1kg TARGROCH
Erytrytol 1kg TARGROCH
19,90 zł 16,40 zł
szt.
JOGURT L+ Bakterie Jogurtowe Probiotyk dr Kempisty
JOGURT L+ Bakterie Jogurtowe Probiotyk dr Kempisty
29,00 zł 26,80 zł
szt.
Kwas L-askorbinowy CZDA 1kg STANLAB
Kwas L-askorbinowy CZDA 1kg STANLAB
69,90 zł 49,00 zł
szt.
Kwas L-askorbinowy CZDA 500g STANLAB
Kwas L-askorbinowy CZDA 500g STANLAB
42,90 zł 31,00 zł
szt.
Kwas L-askorbinowy witamina C 1kg TARGROCH
Kwas L-askorbinowy witamina C 1kg TARGROCH
59,90 zł 48,00 zł
szt.
Maska drożdżowa na porost włosów 300ml AGAFIA
Maska drożdżowa na porost włosów 300ml AGAFIA
9,99 zł 6,40 zł
szt.
Masło Shea Nierafinowane 200g BIOLEEV
Masło Shea Nierafinowane 200g BIOLEEV
14,90 zł
szt.
Naturalne syberyjskie czarne mydło 500ml AGAFIA
Naturalne syberyjskie czarne mydło 500ml AGAFIA
24,99 zł 17,90 zł
szt.
Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900ml TARGROCH
Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin 900ml TARGROCH
24,90 zł 20,80 zł
szt.
Quinoa Komosa ryżowa biała 1kg TARGROCH
Quinoa Komosa ryżowa biała 1kg TARGROCH
19,90 zł 11,40 zł
szt.
Śliwka suszona 1kg TARGROCH
Śliwka suszona 1kg TARGROCH
14,90 zł 13,90 zł
szt.
Yerba Mate Pajarito tradycyjna 1kg LAURORAATZ
Yerba Mate Pajarito tradycyjna 1kg LAURORAATZ
29,90 zł 24,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl