Newsletter

Żelazo organiczne MicroFerr® 25mg 100tabl. VEGE ALINESS

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 39,90 zł 39.90
  ( 1 Cena za kaps. = 0,40 zł )
quantity szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: MEDICALINE
Kod produktu: 5903242580123
Pin It

Opis

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg x 100 tabletek ALINESS

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg

(mikronizowana i mikrokapsułkowana postać organicznych soli żelaza)

suplement diety

100 tabletek vege

Opatentowana technologia Microferr®

Mikrokapsułki dojelitowe

 

Żelazo działanie:
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek

Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera dodatków tj. stearynianu magnezu czy barwników.

 

 

Biodostępność:
Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 - 20%.1 Natomiast optymalną absorpcję żelaza z produktów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin. Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal wyłącznie w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ tworzy ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.W związku z tym wegetarianom i weganom często trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia. Ponadto biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może dodatkowo zmniejszyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.Jednak ze względu na swoje właściwości redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić przede wszystkim kwas askorbinowy i różne kwasy organiczne.

Zapotrzebowanie na żelazo:
W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i zrównoważoną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im potrzebna. Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają niewielkie ilości żelaza, podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem lub odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych lub utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby.

 

Składniki 1 tabletka
Żelazo Microferr®
 
Witamina C
25 mg *(178,5%)
 
40 mg *(50%)

Składniki: Pirofosforan żelaza, furman żelaza, substancja powlekająca mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancja wypełniająca: fosforany wapnia i celuloza mikrokrystaliczna, witamina C (kwas l-askorbinowy), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania:
1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Zawartość opakowania: 100 tabletek VEGE

Producent:
MEDICALINE
Ostrówiec 150
05-480 Karczew

Referencje
1 Hahn, A .; Schuchardt, J.-P .: Mineralstoffe - Stoffwechsel, Funktionen und Bedarf. Behr's Verlag, Hamburg 2011
2 Biesalski, HK, Köhrle, J., Schümann, K .: Vitamine, Spurenelemente und Mineralstoffe. Thieme-Verlag, Stuttgart, 2002
3 DA-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr der DGE, ÖGE, SGE i SVE (Hrsg.), 3. korrigierter Nachdruck, Neuer Umschau Buchverlag, Neustadt an der Weinstraße, 2008
4 Hurrell, RF Iron, w: The Mineral Fortification of Food; 1999; 65

Korzyści ze stosowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®:

- Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy
- Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania siarczanu żelaza
-
Doskonale ukryty smak
-
Lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych.
-
Dzięki procesowi mikrokapsułkowania lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami.
-
Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co powoduje wysoką tolerancję i biodostępność
-
Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność1
-
Mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza funkcjonalność oraz lepsza biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej.

Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić, że całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1

Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie niewielka część jako żelazo trójwartościowe, tzn. żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.

Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu: żelazo staje się zatem istotnym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach.

W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane przede wszystkim w jelicie cienkim. Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza charakteryzują się dobrą biodostępnością, ale niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi. Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania.                         

Biodostępność tego samego związku żelaza może się znacznie różnić w zależności od panujących warunków. Dlatego względna biodostępność stanowi jedynie miarę, a nie wartość bezwzględną. Określa się ją poprzez porównanie np. z siarczanem żelaza, którego względną biodostępność ustalono na poziomie 100. 4 – wykres poniżej.

Jak pokazuje poniższy wykres „Test uwalniania żelaza w wodzie” żelazo w postaci Microferr® wchłania się w wolniejszym tempie w porównaniu z żelazami rozpuszczalnym w wodzie np. Siarczanem żelaza. Natomiast hydrofilowa mikrokapsułka (otoczona tłuszczem) zapobiega uwolnieniu żelaza w roztworach wodnych powodując wchłanianie żelaza dopiero w jelicie cienkim.


 

 

Mikronizowane i mikrokapsułkowane organiczne sole żelaza w opatentowanej postaci Microferr®

 

Dzięki unikalnie opracowanej procedurze powlekania sole mineralne Microferr® są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii enkapsulacji sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości. Dlatego możemy zaoferować innowacyjne rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb i różnych zastosowań.

Składniki zawarte w produkcie dają wiele korzyści konsumentom. Mikronizowanie to proces polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie powoduje powiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza Microferr® co wpływa na lepszą redukcję związków do postaci dwuwartościowej.

 

 

 

Organiczne sole żelaza

 

Opinie o produkcie (0)

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl