Czarnuszka 500g TARGROCH
Opis
Czarnuszka 500g TARGROCH
Zastosowanie:
- Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych tłustych mięs.
- Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyków
- Nasiona dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych.
- Używane są jako substytut pieprzu w dietach, w których nie wolno używać ostrych przypraw.
- Olej z nasion jest dodatkiem do niektórych likierów.
- Olej z nasion wykorzystywany jest w produkcji niektórych słodyczy.
Składniki: czarnuszka ziarno
Produkt może zawierać: sezam, migdały, gluten, różne orzechy.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2248 kJ/537 kcal |
1124 kJ/ 269kcal |
13% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
50 g 7 g |
25 g 3,5 g |
36% 18% |
Węglowodany - w tym cukry |
23 g 0,3 g |
11,5 g 0,15 g |
4% <1% |
Błonnik |
12 g |
6 g |
- |
Białko |
18 g |
9 g |
18% |
Sól** |
0,01 g |
<0,001 g |
<1% |
Możliwe naturalne odchylenia. **Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 500 g (zawiera 10 sugerowanych porcji)
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp.J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn