Ksylitol cukier brzozowy 1kg SANTINI
Opis
KSYLITOL CUKIER BRZOZOWY 1 KG SANTINI
Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Wartośc energetyczna to jedynie 240 kcal na 100g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5g).
Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeterens w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
Ksylitol został zatwierdzony jako dodatek do żywności oraz jako słodzik stołowy dyrektywą unijną nr 94/35/EC (94/35/WE).
W Polsce został dopuszczony do stosowania w żywności na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia nr 805 (2003).
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)
Zastosowanie i sposób użycia:
Można stosować:
- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
- do słodzenia potraw, deserów, napojów
- do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
Nie podawać zwierzętom.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal
Tłuszcz: 0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C.
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Finlandia
Dystrybutor:
"Santini" Justyna Zjawińska
ul. Chlebowa 4/8
61-003 Poznań